Jim Schagen van Leeuwen

Wedstrijdverslag : Kampong JO14-6-Houten JO14-4
Dit bericht is op geplaatst door: Nico Maris

3-11-2018 Kampong O14-6 - SV Houten O14-4 2-3

De afgelopen jaren is er voor gekozen om veel nadruk te leggen op techniek wat met toevoeging van veelvuldig positiespel op de training (mn het laatste jaar) heeft geleid tot waar we nu zijn. Een breedteteam dat middels het 433 systeem totaal voetbal probeert te spelen. En dat door coaches die de rode streep niet in het midden maar aan de linker kant van het shirt prefereren. Het gaat hier om een zeer veeleisend systeem dat bij vlagen heel behoorlijk loopt, maar dat wil niet zeggen dat het vanzelfsprekend is. Het vergt namelijk inzet, aandacht en discipline. Net als bij Ajax kan het verwende publiek gemakkelijk teleurgesteld raken indien het een keer niet gaat. Anderzijds zou dit team een beetje meer van de mentaliteit van Feyenoord mogen hebben. Nu eenmaal deze weg is ingeslagen is er eigenlijk geen weg meer terug. Het alternatief is het spel dat Kampong en vele andere teams op dit niveau spelen wat het gevolg is van een te vrijblijvende invulling van de breedtesport en het loochenen van de o zo belangrijke technische vorming. Het bloed gaat waar het niet kan kruipen. "Ons" voetbal is via Nederland, Spanje en Duitsland in Engeland aangekomen, maar dient in Nederland en in Houten in het bijzonder nieuw leven ingeblazen te worden. Dit vraagt met name een lange termijn visie waarbij binnen de vereniging het licht overigens gloort. Een veeleisend systeem dat losgelaten wordt op jongens van de huidige generatie vraagt met name veel van de begeleiders. Deze komen uit een andere generatie waarbij inzet en het goed doen hoog in het vaandel staan terwijl het voor de huidige generatie met name leuk moet zijn. De aanpassing is ook weer niet zo moeilijk. Vanuit een empathische houding eerst het goede benoemen creeert ruimte voor confrontatie met wat er niet goed gaat. De jongens willen dit zeker horen en doen ook hun best om er van te leren. Vandaag was dat overigens binnen de wedstrijd niet te zien. Bij herhaling werden opbouwende en aanvallende fouten gemaakt terwijl we inmiddels een aantal keren de oneliner "niet van fouten leren mag niet" hebben laten vallen (waarbij gebruikt gemaakt wordt van humor om de jongens iets duidelijk te maken). De eerste helft speelden we redelijk goed, maar beloonden we onszelf niet met een ruimere voorsprong. Hierbij lukte het Kampong om vlak voor rust de gelijkmaker in te tikken. Ondanks enkele nuttige tips in de rust verliep de tweede helft minder goed. We zagen zelf regressie optreden waarbij we helemaal niet meer combineerden en als een soort f-jes de bal zonder enige intentie wegschopten. Deze periode ontstond nadat Kampong meer druk ging zetten na het scoren van de 2-3. Gelukkig kregen we de regie weer terug en volgden er enkele kansrijke aanvallen maar wisten we deze wederom niet uit te buiten. Langzaamaan werd het ook net iets te koud ondanks het zonnige weer. Enkelen keken uit naar het laatste fluitsignaal om van de eigen frustratie verlost te worden.

Doelpunt
0-1 Sidney