Ruud de Bruin

Wedstrijdverslag : Houten JO14-4-Zwaluwen Utrecht
Dit bericht is op geplaatst door: Nico Maris

6-10-2018 SV Houten O14-4 Zwaluwen Utrecht O14-2 3-2

Het team kende tot vandaag een indrukwekkkende reeks van 5 overwinningen. De afgelopen week werd er door de jongens pittig getraind wat ook wel mocht na de slappe vertoning tegen De Bilt. De agressie opwekken om boven zichzelf uit te stijgen is geen sinecure, maar werd gevonden door competitieve elementen in te bouwen tijdens de training. Hierbij ging op een gegeven moment de ene na de andere speler over de knie. Tevens werd er gesproken over voetbal als een moderne, nette manier van oorlog of beter gezegd stammenstrijd. De wedstrijd ging vooraf door een voortzetting van dit pleidooi maar leek door het immer weinig bewogen team voor kennis aangenomen te worden.

Op een zonovergoten veld 5 begon de wedstrijd onder uitstekende leiding van Cees Orij. Er werd door ons redelijk gevoetbald waarbij bij vlagen het getrainde combinatievoetbal terugkwam. Hierbij zagen we een aantal keren fraai het terugkaatsen van de bal om deze vervolgens een linie verder weer in te spelen. Eerlijkheidshalve dient er gezegd te worden dat er een aantal jongens op halve kracht leken te spelen, maar ook een aantal dat er vol voor ging. Het leek soms alsof de rem er op stond. Wellicht uit ergernis dat dingen niet altijd lukten, angst om het niet goed te doen (inclusief om te voldoen aan de eigen verwachtingen) of angst voor de tegenstander. Deze voetbalde heel behoorlijk en bracht eindelijk de lang gehoopte weerstand. Vlugge spitsen brachten gevaar, maar niet genoeg om het verschil te maken. Daarbij waren wij de beter voetballende ploeg maar wisten een flink aantal kansen om zeep te helpen. De tegenstander was bij een uitval doortastend en wij te afwachtend waardoor ons net als eerste werd gevonden. De jongens lieten zich niet gek maken en leken iets meer van zich af te gaan bijten wat zich uiteindelijk vertaalde in de 1-1. Vlak voor rust wist de tegenstander heel fraai, maar na wederom beroerd verdedigen van ons het net nogmaals te vinden met een prachtig schot. Crispin was overigens de grensrechter en deed dit met veel geduld aangezien de enthousiaste supportersschare van de Zwaluwen behoorlijk reactief, maar gelukkig niet agressief was. Het is ook heel wat om tegen dit team dat nog nooit van de Zwaluwen heeft verloren voor te staan. In de rust werd er nogmaals gewezen op de inzet naast enkele tactische tips. Nadien vervolgde de wedstrijd zich. Het was enigszins teleurstellend om te zien dat er geen schepje bovenop werd gedaan om de tegenstander echt bij de strot te grijpen en de winst binnen te halen wat verdiend zou zijn. De teams van de volgende wedstrijd stonden al op het veld en onze wedstrijd zou nog enkele minuten duren toen bleek dat wisselspeler Kasper wel degelijk zijn zinnen hier op had gezet en in zijn onrust het kalk op de zijlijn had opgevreten. Tegen onze principes in werd er strategisch gewisseld waardoor er onder bezielende leiding van onze nieuwe spits een soort Bermuda driehoek op de helft van de tegenstander ontstond waarin deze in een mum van tijd verging. Jagend en coachend inspireerde Kasper zijn teamgenoten om uit hun kiem te kruipen. De overweldigende push naar voren bracht ons uit een prachtige kapbeweging en schot van Berend de 2-2. Na de aftrap werd de bal meteen weer veroverd en nu was het Kasper die middels een splijtende pas alleen op de keeper werd afgestuurd. Hij was hierbij twee verdedigers te vlug af en wist nadien het hoofd koel te houden en de keeper te verschalken. De ontlading was enorm.

In de laatste minuten kon het opeens wel. Het losmaken van agressie kan niet alleen plaatsvinden op ingeving van een trainer (dwz extern gemotiveerd) die competitieve elementen toevoegt maar wordt zeker ook losgemaakt door de weerstand van de tegenstander en het positieve voorbeeld van spelers in het team (uiteindelijk leidend tot interne motivatie en wil om te winnen). Laat er vanaf nu geen enkele reden meer zijn om ons in te houden op het veld! Dylan liet overigens nog even zien hoe dat moet.

Doelpunt/assist
0-1 Tegenstander