Stefanie Ensie

Wedstrijd-info: 18-10-2017

Veld- tijdstraf en spelerspas
Dit bericht is op 22-09-2016 geplaatst door: john bergman

Met ingang van seizoen 2013/’14 zijn de maatregelen in uit het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’ in gegaan. De invoering van de tijdstraf en de visuele controle van de spelerspas zijn twee maatregelen die direct voor de betrokkenen merkbaar zijn. Hoe deze maatregelen in de praktijk werken is nu voor iedereen inzichtelijk. De brochure geeft uitleg over de toepassing van de deze maatregelen.

Tijdstraf bij (eerste) gele kaart

Voetballers in de B-categorie van het veldvoetbal krijgen voortaan een tijdstraf van tien minuten opgelegd bij de eerste gele kaart. Een afkoelperiode die direct voelbaar is voor zowel de speler als het team dat tien minuten lang met een speler minder verder moet.

Alles over de tijdstrafregeling is te lezen in het Bewaarnummer veldvoetbal 2013/’14, paragraaf 1.39.

Verbeteren gebruik spelerspas

De controle op het juist gebruik van de spelerspas is voor verbetering vatbaar. Met ingang van het nieuwe seizoen ondertekenen ook de leiders (namers de aanvoerder) het wedstrijdformulier. Daarmee dragen de leiders mede de verantwoordelijkheid voor de controle van de spelerspassen en wat er tijdens de wedstrijd is gebeurd.

Er vindt ook een verplichte visuele controle plaats aan de hand van de spelerspas, direct voorafgaand aan de wedstrijd. Dit is een gezamenlijke taak van de scheidsrechter en beide aanvoerders (bij jeugdvoetbal de leiders). Dit geldt voor alle teams. Graag elk team bij thuiswedstrijden 5 minuten van te voren al klaar staan. Als de vorige wedstrijd nog bezig, kan de controle ook al buiten het speelveld plaats vinden, dit geldt vooral bij de lagere teams.

Alles over de (veranderingen rondom de) spelerspas is te lezen in de handleiding spelerspas.

Meer informatie over de invoering van de visuele controle bij de categorie B jeugdvoetbal lees je hier. Daarin ook aandacht voor de evaluatie en wijzigingen in de uitvoering van de visuele controle die  gelden.

Meer informatie

De visuele controle biedt verenigingen een instrument om te controleren of de juiste speler op het juiste veld staat. Cruciaal voor een eerlijk competitieverloop. Meer over de procedure lees je  op knvb.nl/actieplan.